• Vaarallinen elämä on luovaa elämää, sillä luovuutta ei voi olla ilman riskejä. Luovuuden hinta on aina haavoittuvuus.
  • Mitään uutta ei voi syntyä, jos jatkuvasti rakentaa vanhan varaan siksi, että pelkää muutosta. Liiallinen turvan tarve tappaa luovuuden. Liiallinen turvallisuuden tarve tappaa elämän.
  • Pelon takia ihminen alkaa hallita elämäänsä, sen sijaan että eläisi sitä. Siksi ihminen ei voi herätä eloon ilman että hän joutuu kohtaamaan pelkonsa. Kuuntelemalla pelkoaan saa vihjeen siitä, mihin suuntaan olisi lähdettävä kulkemaan, jotta heräisi eloon.
  • Omista turvarakennelmista luopuminen herättää niin suurta pelkoa, ettei ihminen suostu siihen ennen kuin on pakko. Vasta pakon edessä ihminen alkaa asettamaan kyseenalaiseksi sen mistä on saanut turvansa.
  • Meidän täytyy alkaa tukehtua omiin turvarakennelmiimme ennen kuin kaipaamme happea niin paljon, että suostumme romuttamaan sen, minkä varaan olemme elämämme rakentaneet.
  • Rohkeus on sitä, että toimii vaikka pelottaa.
  • Kun tietoisesti rikkoo sen, mistä on saanut turvansa, syntyy turvattomuus, joka panee etsimään syvempää turvaa. Ei voi saada selville, onko todellista ja kestävää turvaa, jos roikkuu itse rakentamassaan turvassa.
  • Ellei koskaan uskalla tehdä mitään sellaista, joka pelottaa, vaan aina valitsee sen mikä on samanlaista ja turvallista, ei koskaan joudu vastatusten omien rajojensa kanssa, ja siksi tälläinen ihminen ei kasva.
Tommy Hellsten - Saat sen mistä luovut

-----------------------------------

Olen rakentanut kotiäitiydestä itselleni turvarakennelmani. Koen turvalliseksi sen, että kaikki pysyy samana, päivästä toiseen. En ole koskaan kysynyt itseltäni haluanko olla kotiäitinä, koska joka puolelta toitotetaan, että pitää olla kotiäitinä. Miehen äiti ja sisko painostavat kotiäitiyteen. On pelottavaa tehdä oman pään mukaan, sanoa suoraan etten tahdo olla kotiäitinä. Rakastan lapsiani yli kaiken, mutta tahdon olla muutakin kuin äiti. Ehkä tämä kotona olo on turvallinen vaihtoehto, mutta tällä hetkellä tunnen tukehtuvani tänne.

On kai aika romuttaa tämä turvarakennelma ja kohdata omat pelkoni. Mitä on kodin ulkopuolella. Löytääkseni itseni, minun täytyy romuttaa turvarakennelmani. Kohdata pelkoni, astua tyhjän päälle. Pystyäkseni elämään, pitää minun luovuttaa nykyisestä.

Vaikka kotimainen kirjallisuus alana kiinnostaa, miksi ajatus yliopisto-opiskelusta pelottaa. Pitkittyneet opiskelut, gradu. Pääsykokeet. Kaksi lasta. Olisi pitänyt hakea yliopistoon ennen lasten hankintaa, olen vakaasti sitä mieltä. Löytyisikö sittenkin ammattikorkeakouluista jotain minulle. Jotain on pakko löytyä..